Blog

Akkumulátor típusok és különbségek - AGM, zselés, ciklikus / indító vagy ciklikus

AkkuBánya
2023.12.17 12:16
Akkumulátor típusok és különbségek - AGM, zselés, ciklikus / indító vagy ciklikus

Az AGM (felitatott üvegszálas, avagy Absorbed Glass Mat), a savas és zselés rendszerű akkumulátorok egy-egy altípusa az ólom akkumulátoroknak.

A savas akkukból kétféle változat létezik, a gondozásmentes és a gondozást igénylő, és ezekben elektrolit folyadék található.
A zselés és AGM akkumulátorok jóval drágábbak a savas akkuknál, azonban ahová ilyen akkumulátor ajánlott, oda célszerű ilyet tenni, mert hosszú távon megéri. Ezek az akkuk kevésbé szulfátosodnak és jobb a tároló képességük is a savas akkukénál. Továbbá nem folyik ki belőlük folyadék, ezért akár fektethetőek is. Érdemes odafigyelni arra is, hogy ezen típusok speciális töltést igényelnek, így, ha külön töltőt használunk, akkor meg kell bizonyosodni róla, hogy az a töltő tudja e az ilyen akkumulátorokat tölteni. Általános felhasználási területeik: lakókocsik és lakóautók, csónakmotor meghajtás, szünetmentes áramellátás, szélerőművek és napelemes rendszerek, valamint sok más egyéb hasonló terület. Ezen akkumulátorokat célszerű akkor is tölteni és némileg meríteni, ha használaton kívül kerülnek, az állásban ugyanis drasztikusan csökken az élettartamuk. Fontos megemlíteni még, hogy a zselés akkumulátorok már eléggé kiszorultak a piacról, azonban a köznyelv sajnos (tévesen) az összes ilyen zárt rendszerű akkumulátort zselésnek nevezi, tetézik ezt a webshopok is, ahol az ilyen akkukat szintén zselésnek tüntetik fel, mert így jobban eladhatóak. Ez nem összekeverendő, hivatalosan a ma piacon lévő akkuk szinte mindegyike nem zselés, hanem AGM akkumulátor. Utóbbit nevezik még gyakran zárt biztonsági szelepes, száraz cellás (dry cell) vagy kifolyásmentes (non-spillable) akkuknak is.