Blog

7 tuti tipp az akkumulátorokhoz

AkkuBánya
2019.11.11 15:11
7 tuti tipp az akkumulátorokhoz

7 tuti tipp az akkumulátorokhoz 

Elektromos készülékeinkben található akkumulátorokkal nem találkozunk nap, mint nap, mivel a tervezők jól bepakolták azokat a készülékeink belsejébe, ennek ellenére az akkumulátorok szinte naponta hallatnak magukról. Akkumulátoraink az elmúlt pár évben hatalmasat fejlődtek, köszönhetően a mérnöki leleményességnek. Mára már sokkal kisebb helyen sokkal nagyobb energiát tudnak tárolni akkumulátoraink és igyekeznek lépést tartani egyre nagyobb energia étvággyal rendelkező kütyüjeinkkel.

Ez nem mindig sikerül, de ennek lehetnek más okai is például szoftveroptimalizációs problémák, illetve az okos telefonunkat rejtő ház mérete is jelentősen gátat szab az akku nagyságának. Ezért fordul elő, hogy egyes okos telefonokat bizony naponta tölteni kell, ami kicsit bosszantó, ráadásul az idő múlásával az akkumulátor teljesítménye is csökkenni fog. Ezért igyekeztünk összeszedni 7 tuti tippet, amelyekkel a lehető legtöbbet hozhatják ki akkumulátoraikból.

  1. tuti tipp     Az első töltés lényeges és meghatározó

Az első töltés minden akkumulátornál nagyon fontos. Akkumulátorainkat a gyárban a gyártás végeztével letesztelik, majd feltöltik. Ezzel a feltöltéssel utaznak, majd várakoznak ránk a raktárban. Sokszor ez az idő eltarthat akár fél évet is, természetesen ez nem károsítja az akkumulátorokat. Viszont amikor megvásárolják az akkumulátort és szeretnék tényleges munkára fogni, mindenképpen fontos egy első úgynevezett kondicionáló töltés. Ez a bemelegítő töltés 12 órán keresztül tartson. Kicsomagolás után az akkut fel kell rakni, tölteni és nyugodtan ott kell hagyni, még akkor is, ha közben a töltő azt jelzi, hogy az akku már teljesen feltöltődött. Ez alatt a kondicionáló töltés alatt az akku ismét magához tér és az eszköz számára is kiderül, hogy viselkedik az akkumulátor. A hosszú töltés után érdemes hagyni az akkumulátort, hogy alaposan lemerüljön, de vigyázni kell, hogy azért teljesen ne merüljön le, majd lehet újra tölteni, most már csak a szükséges időre.

  1. tuti tipp     Nyugodtan töltőn hagyhatja a készüléket

A mostani modern akkumulátorok már rendelkeznek különböző védő áramkörökkel, amelyek akár képesek az áramfelvételt is szabályozni. Ennek az áramkörnek a segítségével, nem kell olyan nagy figyelmet fordítanunk, hogy készülékeinket pont a töltés befejeztével levegyük a töltőről. Tehát nyugodtan feltehetjük laptopunkat, telefonunkat éjszakára tölteni, ha nem vennék le, mert elaludtunk, akkor is a védő áramkör, amikor feltöltődik az akku, leszabályozza az áramot, így feltöltve marad az akkumulátor, de nem töltődik túl. Ez utóbbi egyébként sem lenne szerencsés mivel a lítium-ionos akkumulátorok túltöltés esetén robbanhatnak.

  1. tuti tipp   Néha érdemes lemeríteni majd feltölteni az akkumulátort

A régebbi típusú nikkel-kadmium akkumulátoroknál rendszeresen kellett az akkumulátorokat teljesen lemeríteni, majd újratölteni az úgynevezett memória effektus miatt. Az új lítium-ionos akkuknál már ez a memória effektus nem fordul elő, ezért lehet azokat nyugodtan tölteni bármilyen lemerültségi állapotban, ezzel nem okozunk rosszat az akkunak. Ennek ellenére a gyártók azt javasolják, hogy a lítium-ionos akkumulátorokat érdemes havonta egyszer majdnem teljesen lemeríteni, majd feltölteni mivel ez segít megtartani az akkuk kémiai összetételét.

  1. tuti tipp   A készülékek többsége nem igényel gyári töltőt

Általában ha fel szeretnénk tölteni készülékünket, azt legoptimálisabban és leggyorsabban a gyári töltőjével tudjuk megtenni. Persze az utángyártott töltők is mindig az adott gyári paramétereket produkálják, hogy a leggyorsabban lehessen velük feltölteni a készülékekben található akkumulátorokat. Ilyenek az AkkuBánya webáruházban kapható töltők is.

Az okostelefonokban található kisebb teljesítményű akkukat tölthetjük akár egy általános USB töltővel is. Talán kicsit hosszabb ideig fog tartani a töltésidő, de az nem lesz számottevő (10 perc – 1 óra).

  1. tuti tipp   Töltés USB aljzaton vagy USB hubon

Készülékünket USB csatlakozón keresztül is tölthetjük. Ez a töltési mód nagyon lassú, mivel az USB 2.0 aljzatok vagy 100 mA-t vagy 500 mA-t adnak csak le. Érdemes megkeresni készülékünkön, hogy melyik az az USB csatlakozó, amelyik a töltésre méretezett 500 mA-t adja le és azon keresztül tölteni, így időt spórolunk.

Az USB 3.0 port már 900 mA-t képes átadni töltésre, de csak akkor, ha a töltendő készüléken szintén USB 3.0 port található, mert USB 2.0 port esetén már csak maximum 500 mA-t ad át.

Adapter nélküli USB hubon keresztül nem érdemes töltéssel próbálkozni, mert a hub az aljzatok között úgy elosztja az áramot, hogy az egyes aljzatokban még a töltés minimumához szükséges áram sem érkezik.

Hálózatra csatlakoztatott hub portjai ellenben teljes kapacitással képesek tölteni, ezért ez utóbbit javasolom töltésre.

  1. tuti tipp     Használjunk akkubankot

Sokszor előfordulhat, hogy olyan körülmények között kell használnunk készülékeinket, ahol semmilyen töltési lehetőség nem áll rendelkezésünkre, viszont a készülék használatát nem tudjuk nélkülözni, akár az akkumulátor kapacitásának idején túl is. Ilyenkor jöhet jól egy úgynevezett akkubank. Ezek a kis izmos akkumulátorok lehetővé teszik, hogy laptopunkat, telefonunkat vagy bármely szórakoztató elektronikai készülékünket bárhol feltölthessük. Az akkubankok méretezve vannak készülékekhez, így léteznek kimondottan telefonokhoz és kimondottan laptopokhoz való akkubankok. Ezekben annyi energia rejtőzik, hogy telefonunkat feltölthetjük akár többször is róla, míg a laptopokhoz méretezett akkubankokról a nagy laptop akkut is feltölthetjük legalább kétszer. Hamarosan az AkkuBánya webáruházban is kaphatóak lesznek ilyen akkubankok.

  1. tuti tipp     2-3 évente cseréljük újra laptop akkunkat és telefon akkumulátorunkat

Ahogy az akkumulátorok öregszenek, úgy vesztenek töltés felvevő képességükből, ezért üzemidejük is csökken. Ez a jelenség a belső kémiai folyamatok eredménye, amely sajnos nem állítható meg. Általában a jobb akkukat 1000 töltésre méretezik és ennyi töltés után még mindig képesek a maximum töltöttségük 80%-át felvenni.

Ennek ellenére érdemes 2-3 évente új akkumulátorra kicserélni meggyengült akkuinkat.

 

Forrás: techcorner.hu Farkas Gergely